понеделник, 6 април 2020 г.

За странничеството, т. е. за отстраняването от света


                                  Лествица. Стъпало 3  
     
След като напълно си напуснал света, следва третото стъпало. Ставаш странник. Не се привързваш дори към средата, в която пребиваваш. От света си се откъснал, но и към нищо повече не се привързваш. Ти си странник навсякъде, където си. Униженията не те притесняват, притесненията не те безпокоят. От съвсем чужд човек може ли да те заболи? Не би трябвало. Ти си странник и бягаш от пустословието, търсиш мълчанието. Може ли да си словоохотлив сред чужди? "Странник е оня, който с благочестиво намерение навсякъде пребивава разумно, като чужденец всред чужд народ", казва Отецът.

Ако на второто стъпало си напуснал стария свят, то на третото стъпало си останал сам и в света, в който си пристигнал. И ето, числото на това стъпало, е числото на Света Троица. "Това трето стъпало е равно по число на Св. Троица. Който е стъпил на него, да не се оглежда ни на дясно, ни на ляво (Вторз. 5:32)."

Свята завършеност. На първото стъпало си подготвил душата си за напускане на света, в който си живял; на второто си скъсал с всичко, което до този момент ти е било мило и скъпо; на третото стъпало оставаш безразличен и към посегателствата на новия дом.
Сега си готов да тръгнеш на горе по Лествицата, за да се бориш с всяка греховна страст и мисъл и да утвърждаваш всяка добродетел. На третото стъпало ти си алпинистът, готов за старт – облякъл си подходящ екип, взел си нужните въжета и инструменти, напълнил си дробовете с въздух, мобилизирал си  енергията на цялото тяло, но си в началото, в подножието. Отвесните скали те чакат.

Едва на третото стъпало осъзнаваш своята самота и своята лична отговорност за извървяването на пътя, който ти предстои. Външно ти си с други, но всъщност ти си сам.

Няма коментари: