петък, 15 юни 2018 г.

Горнобански манастир



Над входа на черквата с бели букви на черна табела пише: "Манастир св. св. Кирил и Методий. Построен през 1875 г." Над табелата – изографисани двамата светии.

…Кога е построена тази сграда се знае, кога обаче е построен  манастирът, не се знае. Легендата го свързва с крепостта, пазела Бучинишкия проход. Най-вече го свързва с крал Стефан Урош  II Милутин (1253 - 1321). Свети Стефан Урош. Кралят на Дукля, Албания, България и цялото Приморие. Велик крал на Рашка, което ще рече Сърбия.  Издънка на династиите Неманичи, Капетинги, Дандоло, Комнини, Ангели, Арпади. Пряк потомък на византийските императори Алексий I Комнин и Исак II Ангел. Както и на българския цар Иван Владислав. Зет на българския цар Георги I Тертер чрез третата си жена принцесата Анна Тертер.

Крал Стефан е погребан  най-напред в  манастир на сегашното струмишко село Банско, Република Македония След около 70 години е пренесен   в село Трепче, северно от Прищина, а след още 70, по време на чумна епидемия – в този манастир край София. По-късно  пренасят мощите му в храма "Св. Безплътни сили", след това в митрополитската черква "Света Марина" и накрая , вероятно в началото на 18 век, в храма "Света Неделя", където са и до сега.

…Тук няма манастир. Било е някога манастир. Солидна каменна черква без купол и до нея съвременна лека постройка, на която пише "Мàгерница. Свети Крал." Огромен комин подсказва ,че сградата наистина е строена, за да се готви в нея за много хора. Заключена е. Както са заключени с ръждясали решетки и двете порти на черквата – официалната порта от юг и още една на запад, пред която са се стоварили дебели клони. Няма жилищна постройка. Ако в една обител няма стаи за пренощуване на монаси, няма как да е манастир, така го разбирам аз.

… Събарян и изграждан, събарян и изграждан, както повечето стари манастири в страна, преживяла векове чуждо робство и набези на всякакви племена и разбойници. През 1863 г. селяните искат разрешение от турските власти да възстановят манастира. Възстановяват го -  построяват черквата отново. Вероятно я завършват през 1875 г., защото така пише над входа. Селяните построяват и двуетажна  жилищна сграда, унищожена по-късно от пожар…

Зеленина, зеленина… Наоколо огромни дървета. Гъсти увивни растения са плъзнали по сградата и почти притулват входа. В дясно от централната врата – два гроба на монаси. Каменни кръстове пред пространство, обрасло с толкова плътна растителност, че гробовете са изцяло скрити. За пръв път виждам в манастир или пред черква гробове, които не са поддържани. Може да е нарочно, може да е от мърлявост.  По скоро е нарочно – много е демонстративно. Сигурно мъртвите не биха възразили срещу зелените килими, гъсти и диви. Поне на мен гробовете така ми харесват.

… Свети крал Стефан е лежал тук… Лежал ли? Като говорят за мощите му, тяло ли имат предвид? Поне така е в легендите. В житието на Георги Нови Софийски мъченикът казва на турците за  мощите: "Ако не вярваш, ела с мен да ти покажа крал Милутин, на име Стефан, който лежи в тоя град, как почива, като че е заспал в ковчега..." Годината е 1515. След като е "в тоя град", значи по това време мощите вече са били пренесени в София…
 
…Свети Стефан Урош е бил голям меценат за православието на Балканите. Говорят, че когато е дошъл на власт се е заклел да постои толкова черкви, колкото години управлява. Построил е над 40 черкви. Управлявал е 39 години.

…Тялото на Краля лежи в сандък с капак от стъкло до стената отдясно на олтара. Поклонниците виждат пурпурно червена златотъкана дреха и метална отливка на опакото на длан. Ходилата са обути в пантофи и те пурпурно червени. Главата и дясната ръка на Краля липсвали. Логично е човек да си мисли, че главата на Краля е отсечена от врагове – Стефан Милутин е бил известен  като храбър военоначалник, участвал лично в много битки. Друга логика няма. Логично, но тук изкача въпросителна. В цитираното житие на свети Георги Нови Софийски ясно се казва, че Кралят изглежда "като заспал". Това означава, че в началото на 16 век главата и тялото са били заедно. Вярно, мощите са преживели и пожари, и всякакви набези, и взривяване на храма през 1925 г. Явно при тези премеждия нещо се е случило. Друго обяснение става възможно ако житиеписецът на свети Георги Нови Софийски си е измислил думи на светеца, без да е виждал мощите.

В християнството има загадки и в обратна посока. Например мощите на св. Силван (st Silvan), живял през 4 век, представляват добре запазено тяло без липсващи части. В житието му обаче пише, че е обезглавен, след като е отказал да се отрече от Христовата вяра. Това, че по снимките личи срез на шията не обяснява кой знае колко… Тялото на св. Силван се намира в Хърватия, в Дубровник, в храма "St Blaise"…

…Любопитните, които се интересуват какво представляват мощите на свети крал Стефан, биха могли да потърсят видеозапис на ритуала по преобличането.  Той се извършва всяка година на 29 октомври. Ще бъдат разочаровани обаче, защото свещениците махат червените кралски  дрехи, след това чаршаф, в който са увити мощите и спират до тук – до следващия лилав чаршаф. После тръгват в обратна посока – започва обличане. Лекотата, с която повдигат мощите подсказва, че това вероятно е скелет.

След края на службата храмовите духовници раздават нафора и по парченце от свалената риза -  след преобличането тя се нарязва и се раздава на вярващите по парченце…

… Сърбите многократно са си искали мощите на св. Крал. Нали е велик сръбски крал? Да, ама е и български… Освен това тук, на Балканите, светиите са толкова омешени, колкото и историята. Нашата църква отказва. Все пак дава на сръбския президент Томислав Николич парченце плат от дрехата при негово официално посещение през 2013 г.…

Близо до Мàгерницата в дървена беседка двама души разговарят. Приближавам и питам:

         - Служи ли се в тази черква?

         - Да, в събота и неделя.  В останалото време е затворена.

         - Помислих си, че чакате да я отворят…

         - Не, просто тук мястото е страхотно. Зарежда. Свято място. Свети Крал го закриля и пълни с енергия…



1 коментар:

Анонимен каза...

А част от мощите на свети мчк. ГЕОРГИ НОВИ Софийски се намират в Драгалевския манастир. Изнасят се за поклонение на 11 февруари, когато честваме паметта на светията.
Молитвите им да имаме!