неделя, 3 януари 2016 г.

Забавление


Става дума за първото след новогодишно забавление. По принцип то е много специално. Трябва да се осъществи до пет дни след посрещането на Нова година. Ако се изживее пълноценно, то се натъпква и разстила в подсъзнанието, като силно увеличава шансовете за безброй забавления през цялата година. Превръща се в нещо като архетип. Разбира се, има едно условие. Това първо  след новогодишно забавление не трябва да бъде смущавано и неутрализирано от след новогодишно притеснение, ядосване, да не говорим за мъка.

Чисто и просто в първите пет дни на Новата година се стремете да бъдете в равномерно базово настроение като постоянно търсите повод за сериозно забавление.

Световно известният турски психолог Долан Дъръджъ (Dolan Dırıcı) в своите пет тома “Изследвания върху същността и ролята на забавлението в живота на средно опрасквания от съдбата човек” отделя цял том на след новогодишното забавление. С обилен емпиричен материал от многобройни наблюдения и експерименти той доказва, че всеки що годе интелигентен човек, ако иска Новата година да е относително весела и той да е жив и здрав, трябва през първите пет дни да положи специално усилие за намиране, конструиране и пълноценно консумиране на забавление.

Най-подходящият момент за това е първото Ви излизане от къщи след посрещането на Нова година. Един, два или три дни, Вие сте яли, пили, вдигали наздравици, лежали, гледали всякакви веселби по телевизията, включително и президентски речи, викали сте “Да сме живи и здрави”, с една дума сте отпускали, отмаряли, за да се подготвите за новия старт. Душата Ви е олекнала откъм конфликти, лоши мисли, завист и огорчения, което създава добра платформа за раждането на първото забавление. Най-добре е да го организирате при първия Ви сблъсък с друго не близко човешко същество.

Кое е най-естественото място за такъв досег или сблъсък при първото Ви излизане? Д. Дъръджъ твърди, че това е магазин. През дните около Нова година непременно сте свършили нещо любимо или страшно необходимо, което налага то да бъде набавено. Може да е алкохол, сарми, кисели краставички, разпалки за камината, сланина или нещо друго. (За да бъда коректен, трябва да уточня, че турският изследовател не споменава за сланина. Като пример тя е взета от докторската дисертация на негов колега, не по-малко световно известния психолог от испански произход Мигел Естафадор (Miguel Estafador)).

Да отидем към конкретен пример. Да кажем, че Ви е свършила изненадващо любимата бира “Шуменско”. Изненадващо, защото тъщата или свекървата се оказва, че е пропила бира през миналата година, прикрила е от Вас този факт и на 1-ви и 2-ри е посегнала без съобразяване и без стеснение на количествата, които Вие сте сметнали за достатъчни поне до 7-ми януари, Ивановден.

Влизате в магазинче, идва Ви редът и питате продавачката:

-         Извинете, имате ли “Шуменско”?

Абсолютно неочаквано за Вас и в пълен разрез с общо наложилите се правила на взаимоотношения между продавач и купувач, тя почти изсъсква:

-         Това, което го има, се вижда!

Просъскването е съпроводено с поглед, който говори за наличие в нейната глава на нещо средно между досада, раздразнение и особен вид мизантропен махмурлук.

Ако сте информиран и подготвен, а тази статия се стреми да помогне точно на това, в този момент трябва рязко да поемете въздух и да го задържите, като броите до четири. Целта е да предотвратите ядосване, гняв или друго отрицателно състояние. Рязко увеличеното налягане в белите дробове изпраща бързи сигнали до кортиковисцералния нерв, който пък е в пряка връзка с втория хипокампус на периферията на дясната мозъчна кора, отговорен за блокирането на отрицателните емоции.

Защо това е важно? Защото ако се появи лошо чувство, то ще възпрепятства каквото и да е забавление. Дори да допусне забавление в някаква степен, то няма да е основополагащото, описано в първия том на Дъръджъ. Това, което е способно да се разстеле трайно в подсъзнанието и да създаде необходимите целогодишни установки, за които стана дума в началото на статията.

След като отброите до четири, издишайте и сега е моментът за началото на забавлението. Вашият спаринг – партньор е продавачката. За да постигнете забавление имате два основни начина на поведение.

Първият е да доставите един вид удоволствие на продавачката и да наблюдавате как ще се промени поведението й. Можете да кажете например:

-         Извинете, много съм недосетлив! Тия празници като чавка са ми изпили мозъка! Ама, разбира се! Гледам и виждам, че нямате “Шуменско”! И защо трябваше да Ви питам, като сам мога да погледна към хладилния шкаф и със собствените си очи да констатирам, че в същност Вие “Шуменско” нямате, за разлика от “Каменица”?

Тук е мястото да се подчертае нещо много важно, констатирано в многобройните наблюдения и експерименти на съответните учени. В гласа трябва да има топлота, уважение, извинение, самокритика, та дори и известна обич към продавачката. Ако има ирония, нищо няма да се получи. Ако тя се усмихне, смекчи погледа или направи плавно движение я с ръка, я с глава, я с крак, това ще е първото Ви за Новата година спечелено, направо отвоювано и заслужено, добро отношение към Вас. Трябва да осъзнаете светкавично това и да изпитате за секунда блаженство. Няма по-голяма награда за човека от състоянието, което е следствие на усилия, довели до добро отношение. Това е забавлението. То може да е кратко, даже супер кратко, но ако успеете да го направите интензивно и дълбочинно, то ще е външният израз, върхът на айсберга, така да се каже, на забавлението, което в научната литература е описано с дългото, но точно и изчерпателно име “Първо след новогодишно забавление, което е способно да заложи положителни психологични процеси у човек през цялата Нова година”.

Има и втори начин, но трябва да предупредя, че той е подходящ само за много опитни хора, които са провели многобройни експерименти на целево общуване с други или най-малкото са чели нещо от световно известния специалист по забавления немския учен Алфред Гаунер (Alfred Gauner).

В този случай казвате нещо много неочаквано и агресивно. Например:

-         Някой каза ли Ви вече, госпожо, че през Новогодишната         нощ са Ви поникнали мустаци?

Изстрелвате въпроса с поглед на лекар – дерматолог или поне на продавач – консултант на самобръсначки. Наблюдавайте внимателно реакцията. Тя може да е или лека или тежка. Може да е убийствен поглед, някакво изкрещяване в духа на: «Пиян простак, такъв!» или посягане към предмет с цел отмъщение.

Забавлението се състои в това да мачкаш и унижаваш себеподобния, особено след като той е правил същото с Вас. Въпреки, че през последните десетилетия този подход се практикува упорито и масово, особено след като еволюцията ни дари с високите информационни технологии, трябва да бъдете предупредени, че за целта, която в момента изследваме и обясняваме, подходът е подходящ за малцина. За мнозинството вместо забавление, той ще доведе до самоугнетяване, изнервяне или друго сходно психологично самонабутване. За тренираните непукисти обаче отсрещната реакция може да породи духовен оргазъм, следствие на осъзнаването, че си му го върнал тъпкано на ближния, което си е висша степен на забавление.

Това е.

Тук любезният читател е очаквал някакъв край. Няма завършек. Завършекът окръгля нещата, прави ги някак приключили и с това приспива съзнанието. В конкретния случай статията предпочита да остави известна малка неудовлетвореност, защото само тя може да подбутне творческите сили да потърсят и намерят конкретния, специфичен за всеки, начин да конструира първото си след посрещането на Новата година забавление.
Няма коментари: