вторник, 16 юни 2015 г.

Обещание към себе си



Пак за изкушенията, за които говорих в „Угризението“ (18.02.2014).

Само на пръв поглед „да си изкушен“ изглежда елементарно състояние. „Да си изкушен“ е връх на еволюцията. За растенията няма изкушения. За животните няма изкушения. Еволюцията е работила стотици милиони години, докато създаде изкушението. В случая няма значение какво е то – цигара, шоколад, чашка, пържола, излежаване или нещо друго. За да има изкушение трябва да са налице силни „за“ и „против“ определено действие. Изкушението раздвоява психиката, противопоставя една част от нея на друга. Изкушението е първата създадена арена за вътрешна борба.

Когато изпиташ изкушение, направи си експеримент. Отложи за малко себеотдаването. Само за малко. За няколко минути. Седни удобно, осигури си тишина и потъни в себе си. Сега застани на „правилната“ страна. Обещай си след сеанса да не посегнеш към изкушението.

Обещай си да бъдеш твърд, силен и издръжлив. Представи си как след минути стоиш срещу изкушението и го наблюдаваш презрително и победоносно. (Ако изкушението е „излежаване“, гледай презрително леглото). Ще успееш да победиш привличането. Ще успееш да устоиш. Ще бъдеш като скала. Ще бъдеш като железен войн. Обещай си го! Даже се закълни! Ама не в здравето на децата си или в нещо друго ценно, защото ако си суеверен е опасно. Можеш да се закълнеш, че ако не устоиш, на шефа ти ще му излезе пъпка на носа.

Изчисти раздвояването, противостоенето, борбата. Стани монолитен. Ето, след малко, след няколко отделени минути, ще станеш и ще бъдеш пълен господар над себе си.

Сега, ако си бил със затворени очи, а това е препоръчително, отвори ги. Стани. Ако изкушението има предметен образ, посегни към него! Престъпи клетвата си! Направи на пух и прах обещанието си! Запали си цигара, или си сипи чашка, или се заври в хладилника…

Няма друго същество, освен ти – човекът, който да е способен да вземе някакво решение и след секунди да направи точно обратното.  Няма! Това е трошене на вериги, разкъсване на усмирителни ризи! Трошене, защото всяко самозадължаване е самонатикване в ъгъла, самопоробване! Кажи „майната му!“ на обещанието и почувствай свободата! Това те прави част от духовно измерение, което е по-близко до божественото, отколкото до природното! Кой може да прави каквото си поиска и да не му пука? Само боговете! Виж старогръцката митология, надникни в писанията за ведическите богове, зарови се в Библията! И изпитай гордост! Гордост от това, че не си роб на някакви дълбокомислени разсъждения, примитивни страхове, маниакални желания и тиранични предразсъдъци!

Препоръчително е дори да усложниш нещата. Връщаме лентата назад – в момента между отварянето на очите и посягането към изкушението. Погледни в себе си! Виж дяволът и ангелът как се измерват с поглед отгоре до долу, как се ежат страховито един на друг, после как се хващат за ръце и започват да танцуват. Най-добре е да си представиш ча-ча, куик степ или фогстрот. От време на време те те поглеждат и всеки от двамата се моли да го предпочетеш. Молят ти се! Ти ги наблюдаваш от високо и още не си решил кого да посочиш. Ти си над тях, ти си техен владетел!

Утре го направи пак! В други ден пак! Струва само няколко минути на ден. И след няколко дни ще те напуши смях! Ще погледнеш обещанието, ще погледнеш изкушението и ще установиш с изненада, че обещанието е започнало да се превръща в изкушение. Можеш да се придвижиш пак към свободата, но в обратна посока. Обещал си си нещо, решил си да не го изпълниш и в последния миг, за пълна изненада на всичко в себе си, се отказваш да се откажеш да изпълниш обещанието. Свобода на куп! Не си роб на изкушението. Не си роб и на самообещанието. Освободил си се отвсякъде. Свободен си във всякакъв смисъл.

И ако те напуши смях, не го сдържай! Залей се от смях! Задави се от смях! И тогава ще постигнеш, макар и за секунди, най-великата, най-божествената комбинация – „свобода + смях“, „игривата свобода“, „освободителния смях“. Сега в която и посока да тръгнеш, ща бъдеш господ-ар! Свободен и избиращ! Избиращ и забавляващ се!

Опитай!

Няма коментари: