петък, 9 януари 2015 г.

Дай или вземи



Не бе, не е надменен! Не гледай, че лицето му е сфинкс! Не се заблуждавай по това, че погледът му минава през теб! Всичко у него е насочено навътре. Явно има да троши камъни в душата си. Ти си мислиш, че се съпоставя с теб? Че се поставя над теб? Нищо подобно!

Когато си изгориш ръката, галиш ли някого? Обичаш ли някого с ръката си? Или тя виси, чужда на всичко, погълната от болка, смазана от страдание? Милвала е до изгарянето, сега живее само със себе си. Затворила се е. Избягала е. А другите си мислят, че е предала любовта, че е станала надменна.

Същото е с душата. Когато огън гори в нея, погледът минава транзит през всичко. Погледът само анатомично гледа навън. Всъщност не гледа. Всъщност очите са затворени. Само изглеждат отворени. Ако можеш, дай му лекарство! Ако можеш, предложи му мехлем! Гледаш го надут и враждебен, а всъщност е слаб, боледуващ и жадуващ за помощ. Или му я дай или се отдръпни!

                                 *    *    *

Не бе, не ти се радва! Не те оценява високо! Не гледай, че лицето му е лъчезарно! Не се заблуждавай по това, че погледът му те гали! Че погледът му струи към теб и спира в твоите очи! Днес всичко у него е хармонично, небесно, животворящо. Ти си мислиш, че демонстрира добро отношение към теб? Че те поставя на пиедестал? Нищо подобно! Той прелива от благодат, а ти си застанал на пътя на неговата лъчезарна река.

Когато си пълен с радост и има някой при теб, ти затваряш ли се като мида, свиваш ли се на кълбо като таралеж? Не, ти преливаш, ти благославяш, ти даряваш зрънца от своето щастие. Даряваш, защото имаш в повече!

Погледът се спира в теб и те пълни с настроение! Очите само анатомично са отворени към теб. Те празнуват вътрешен празник! Те ликуват с ликуващата душа и само я разстилат на длан пред теб. Виждаш ли нейната пълнота? А те даже не се интересуват какво виждаш! Ако можеш, вземи от нея! Вземи от нейното лекарство! Използвай духовната река, за да се изкъпеш в нейното сияние! Гледаш го, мислиш си, че той те цени, че той ти се радва, а в същност той съзерцава своята сила, своя химн на радостта. Вземи ако можеш! Не се затваряй в своето самомнение и в своето самочувствие! Или липса на самочувствие. Отвори се! Някой иска да ти даде! Вземи! Вземи!

1 коментар:

Илиана Илиева каза...

Колко ли хора ще се познаят в този текст?