събота, 4 април 2020 г.

За отричане от светския живот


                                           Лествица. Стъпало 1           

Изчетох "Лествица"-та. Защо дядо ми я препоръчваше? Каква връзка имаше тази книга с обикалянето на манастирите? За да изложа свое разбиране за християнството, защо точно тази книга трябваше да прочета? В нея нямаше преразказ на библейски събития, нямаше разясняване на религиозните догми. 

В "Лествица" имаше описан път на пълна промяна на себе си. От началото до края тази книга беше пронизана от разкази за борбата със себе си. Християнската борба за духовна трансформация, която ще те доближи до Бога. И резултатът от този процес, Йоан Лествичник нарича  "  ПОДВИГ". Защо "подвиг"? Какво всъщност е "подвиг"?

Подвиг е да изкачиш Еверест. Подвиг е да оцелееш цяла седмица сам в джунглата. Има много подвизи... Едно нещо ги обединява – трябва да положиш свръхчовешко усилие. Трябва да направиш това, което изглежда невъзможно. Подвигът е превръщането на невъзможното във действителност.

И какво невъзможно има в това да започнеш да живееш в манастир, да станеш монах?  Вярно, сурови условия – трябва да се лишиш от доста светски удоволствия…Трудно, но чак пък подвиг? Спазваш режим, молиш се еди колко си пъти на ден и работиш в манастира това, което ти възложат.

"Монахът е непрестанно насилие над естеството ", казва Лествичник, когато започва своя разказ за Стълбата. 
Значи да си монах е не просто да извършваш някаква работа и да спазваш някакъв режим;  да си монах означава да извършваш насилие върху природата си.

"Ония, които пристъпват към този подвиг, са длъжни от всичко да се откажат , всичко да презрат, над всичко да се надсмеят, всичко да отхвърлят, за да сложат твърда основа."

Ясно. Да се качиш на Първото стъпало всъщност означава да станеш ГОТОВ да се откажеш от ВСИЧКО, с което си свикнал; всичко, което обичаш; всичко, за което си мечтал. И не само да се откажеш. Това "всичко" трябва да си готов да го презреш и да му се надсмееш. Да се приготвиш искрено да постигнеш всичко това и да започнеш да го правиш е насилие над естествената човешка природа. Това преборване на „естеството“ е ПОДВИГ. Извършвайки го, монахът е застанал първото стъпало на Лествицата.

                                                            *     *     *

          ‒ Дядо, какъв  в крайна сметка е смисълът от монашеския живот?

          ‒ Да се отдадеш на Бога. Това е по-краткият път към Спасението.

          ‒Защо да е по-кратък?

          ‒ Защото си относително далеч от главните съблазни и защото живееш със съмишленици. Взаимно се подкрепяте и си помагате.

          ‒ И какво по-точно трябва да постигне човек  в тази среда?

          ‒ Моралните добродетели. За много от тях сме говорили десетки пъти.

          ‒ И коя е главната? Все пак трябва да има главна!

          ‒ Да се научиш да обичаш хората без да имаш специална причина за това. И да им помагаш постоянно. Да си "слуга" на хората без да са те принудили и без да чакаш награда.

И наистина, "ЛЮБОВТА"  беше крайната точка на Лествицата. „Любовта“ беше на последното 30-о стъпало.


Няма коментари: