понеделник, 12 април 2021 г.

За нестяжателността

                                         Лествица. Стъпало 17

Нестяжателността е не просто изтръгване на алчността от себе си, отказ от имущество, отказ от „мое и твое“ – това е на повърхността. Нестяжателността е отстраняване на земните грижи, пълна свобода от земни зависимости. Нестяжателният монах, Отецът го нарича „безкористния“, е господар на света. Когато ти си свалил материалните окови, няма как да не си господар над себе си. А когато си господар над себе си, ти си господар и над света. Безкористният монах е поверил грижата за себе си на Бога, каквото получи от него, това ще има. Колкото му е дадено, толкова. Към повече монахът не се стреми и в този смисъл той не говори за свои нужди.

Безкористният монах е лишен от материални страсти. Към нищо земно не се стреми. И ако загуби нещо материално, което Бог му е дал в ръцете, то той не се впечатлява, той не скърби. „Нестяжателността е чужда на скръбта“, казва Отецът.

Безкористният монах се моли с чист ум, неговата молитва не се смесва с материални образи. Безкористният монах е плодотворна почва за небесните блага. Който опита истински от небесните блага, няма как да не презре земните; а този, който е обсебен от материалното, няма как да се докосне до небесното – пътят му е преграден. „Вълните никога не ще се разделят от морето; а гневът и скръбта никога не ще напуснат сребролюбеца.“ – така Отецът вижда връзката между гнева и скръбта от една страна и липсата на нестяжателност от друга.

Онзи, който е презрял имуществото, той е свободен не само от скръб и от гняв. Той е далеч и от безброй противоречия и спорове. Той е сложил броня срещу ненавист, завист и злоба. Той ще бъде пощаден от грабеж и жестокост.  Ето как нестяжателният монах от бедняк се е превърнал в най-богатия човек.

Нестяжателността ражда безпристрастие, една велика добродетел. Велика, защото, както говори нейното име, тя е победа над безброй страсти. И както с малко огън може да се изгори цяла гора, така и с една добродетел като безпристрастието може да се победи един цял греховен свят.

Седемнадесето стъпало. Който е стъпил на него, той живее вече в небесата.

 

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря!