вторник, 4 март 2014 г.

Скала



Взимаш си душ.

 Бъди скала, която водата облива. Не позволявай на мисълта да бяга насам – натам. Накарай я да се махне. Да я няма, да изчезне. Върни се милиони години назад в еволюцията. Върни се в миговете без същества, които мразят, обвиняват, самообвиняват се, планират, създават и разрушават. Бъди просто скала.

Изостри сетивата!

Еволюцията ще се сърди, ще хленчи, ще тропа с крак. Ще бута в главата ти мисли и чувства. Ще бута всичко, което е трупала за теб и което манифестира чрез теб. За миг обаче ти я спри. Помоли я да те дари с мига на своето начало, на своето детство. Превърни тази молитва в експлозия!

Изостри сетивата!

Водата е всичко. Нейното докосване е всичко. Тя е светът. Тя е Вселената. Не можеш да избягаш, не искаш да избягаш. Не можеш да я спреш, не искаш да я спреш. Можеш обаче да се слееш с нея. Скала, която се превръща във вода. Вода, която става част от скалата. Дори всичко това да трае две секунди!

Мислиш, че е лесно?

Опитай се и ще видиш как еволюцията ще се изсмее. Тя ревниво ще пази всичко, което е трупала в теб и за теб  милиони години. Раздвояване и разтрояване на вниманието, светкавично изплуване в съзнанието на образи, мисли и чувства, така както и тяхното светкавично потъване.

В намерението да се върнеш далеч в недрата й, еволюцията ще заподозре неуважение към нейната работа. Можеш обаче да приспиш бдителността й и ревнивото пазене на натрупаното. Еволюцията е оставила две ситуации, в които можеш да изключиш всичко друго, да се върнеш далеч, да бъдеш примитивен. Първата – когато цялото ти същество е застрашено и втората – когато изпитваш любов. Страхът и любовта са неизменните лостове на еволюцията. Само при тях тя притихва, успокоява се и оттегля претенциите си.

Водата под душа няма как да те застрашава, затова предизвикай у себе си мощно чувство на любов. Ако ти е странно как можеш да изпитваш любов към водата, тогава изпитай благодарност. Благодарността е форма на любовта. Те са едно и също. Както форма на любовта са уважението, привързаността и преклонението.

Бъди й благодарен. Скалата има за какво да благодари на водата. Опитай и ще видиш как еволюцията кротко ще се усмихне и ще те остави на мира за няколко секунди.

Опитай!

Няма коментари: